
Liigitus
Soolaiirise-aprikoosisaiad
18 portsjonit
Keskmine valmistusaeg
Lihtne valmistada
” Erinevate maiustega täidetud ja kaunistatud saiad on eelkõige iga karamellisõbra unistus.
Koostisosad
-
50 gpärmi
-
5 dlpiima
-
2kanamuna
-
2 dlsuhkrut
-
2 tlsoola
-
0.5 slkardemoni
-
18 dlnisujahu
-
200 gvõid
-
200 gkuivatatud aprikoose
-
600 gaprikoosimarmelaadi
- Soolaga iirisekaste:
-
2.5 dlsuhkrut
-
100 gvõid
-
1 dlvahukoort
-
1 tlsoola
- Määrimiseks:
-
1muna
- Peale:
-
1 pakkkoorekaramelle (nt Omar)
-
1 pakkkuivatatud aprikoose
-
1 pakksoolapähkleid
Valmistamisjuhend
Sulata ja jahuta või. Lahusta pärm käesoojas piimas. Sega hulka munad, suhkur, sool, kardemon ja pool jahust. Sega ühtlaseks. Sõtku tainasse peaaegu kogu jahu, ainult 2 dl jäta alles. Lisa sulavõi ja sõtku veel, lõpuks lisa ka ülejäänud 2 dl jahu ja sõtku tainas sitkeks. Lase tainal soojas kohas kinnikaetuna kahekordseks kerkida. Kerkimiseks kulub umbes 1 tund. Taina kerkimise ajal tee valmis iirisekaste. Sulata paksupõhjalises kastrulis suhkur. Lase suhkrul pruuniks muutuda, kuid ära lase sel põhja kõrbeda. Lisa või ja sega. Kalla juurde koor ja lase kastmel umbes 1 minut keeda. Lisa sool ja lase kastmel jahtuda. Rulli tainas jahusel laual kaheks 60 x 30 cm suuruseks leheks. Määri lehtedele aprikoosimarmelaadi. Pane peale hakitud aprikoose. Vala peale 1/4 iirisekastmest. Keera tainalehed rulli, alustades pikemast servast. Jäta ühenduskoht allapoole. Lõika rullidest terava noaga kolmnurkseid tükke. Tõsta tükid püsti nii, et kitsam osa jääb ülespoole. Vajuta kitsast kohta sõrmega laua suunas. Lase saiakestel rätiku all 20 minutit kerkida. Määri saiakesed lahtiklopitud munaga. Küpseta 200-kraadise ahju keskosas umbes 15 minutit. Lase saiakestel jahtuda ning vala siis peale iirisekastet. Kaunista tükeldatud koorekaramellide ja peenestatud soolapähklitega.