Koostisosad (2 portsjonit):
Praetud rääbised
250 g roogitud rääbiseid
paar spl täisteraodrajahu
½ tl soola
praadimiseks võid
Kartulipuder
500 g jahuseid kartuleid
1,5 dl piima
50 g võid
soola
pudru peale: 50 võid
lisandiks hakitud murulauku

Rääbis, see väike lõheline, on ehe näide lihtsast luksusest. Pealtnäha ilmetu hõbehall kalake peidab endas tõelist maitseelamust, mis tuleb parimal viisil esile kala kõige lihtsamalt valmistades. Rääbis ei vaja edevaid lisandeid ja erilisi vürtse, piisab kergest paneeringust ja praadimisest ning tulemuseks on kodune gurmee.
Kahele, lihtne
Paneerimiseks sobib eriti hästi neutraalse maitsega odrajahu, mis samas annab mõnusalt krõbeda kooriku. Võid katsetada ka rukkijahu võ riivleivaga. Kui kasutad siiski nisujahu, võiks seegi olla täisterajahu. Nii saavad rääbised mõnusalt täidlasema maitse.
Kohev kartulipuder, mida täiendab pruunistatud või ning veidi hakitud murulauku, sobib rääbisele ustavaks seltsiliseks. Pruunistatud või karamelline mekk tõstab koduse pudru järgmisele tasemele.
Praetud rääbised
250 g roogitud rääbiseid
paar spl täisteraodrajahu
½ tl soola
praadimiseks võid
Kartulipuder
500 g jahuseid kartuleid
1,5 dl piima
50 g võid
soola
pudru peale: 50 võid
lisandiks hakitud murulauku
Esmalt valmista kartulipuder. Selleks koori kartulid, lõika need pooleks ja pane parasjagu suurde potti keema. Kui vesi tõuseb keema, lisa potti 1 tl soola ja keeda kartulid pehmeks. Samal ajal sulata paksupõhjalises potis või. Lisa piim ja kuumuta see koos võiga käesoojaks.
Kurna kartulid keeduveest ja tambi pudrunuiaga peeneks. Kalla hulka sulavõi ja kuum piim ning klopi puder kahvliga kohevaks. Jäta puder kaane alla sooja, kuni rääbised praetud saavad.
Laota lauale üks küpsetuspaberileht ning kalla rääbised paberile. Puista rääbistele soola ja sega kergelt läbi. Seejärel puista rääbistele odrajahu ja sega uuesti kalakesed läbi. Kuumuta pannil 1 spl võid, kuni see kergelt vahutama hakkab. Aseta rääbised pannile ja prae keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Viimasena sulata väikeses potis veel võid ning lase sel kuumenedes veidi pruunistuda. Nii karamellistuvad võis sisalduvad piimavalgu osakesed ja annavad võile kergelt pähklise maitse.
Serveerimiseks aseta kummalegi taldrikule ports kartuliputru ja vajuta see lusikapõhjaga veidi lamedamaks. Kalla pudrule pruunistatud võid ja raputa peale veidi hakitud murulauku. Tõsta kartulipudru kõrvale pooled praerääbised ja söö kuumalt.