Pontšikud
Meeldib
11 5
Sobib mulle
50%


Liigitus

Magustoit, Sünnipäev, Keskmine raskusaste, Kiire valmistada, Lastepidu, Sisaldab piima, Sisaldab teravilja, Sisaldab laktoosi, Sisaldab muna

Pontšikud

20 tükki
Kiire valmistada
Keskmine raskusaste

Lisa

Koostisosad

  • 2.5 dl
    piima või vett
  • 25 g
    pärmi
  • 1
    muna
  • 0.5 tl
    soola
  • 0.8 dl
    suhkrut
  • 2 tl
    kardemoni
  • 6 dl
    nisujahu
  • 50 g
    margariini
  • Kaunistamiseks:
  • suhkrut
  • Praadimiseks:
  • õli
 

Valmistamisjuhend

Lahusta pärm käesoojas piimas või vees. Lisa muna, sool, suhkur, kardemon ja suurem osa jahust ning sega ühtlaseks. Lisa pehme margariin ja ülejäänud jahu. Sõtku nagu saiatainast, kuni see hakkab käte ja kausi küljest lahti tulema. Lase tainal rätikuga kaetuna umbes pool tundi kerkida. Vormi tainast ümmargused pallid. Lase pallidel rätiku all kerkida. Kui soovid valmistada sõõrikuid, siis suru pallidesse sõrmedega augud. Kuumuta potis õli 170–180-kraadini. Kui sul pole köögitermomeetrit, siis friti temperatuuri kontrollimiseks õlis kõigepealt prooviks väikest leivatükki. Kui leib muutub minutiga kuldpruuniks, võid hakata pontšikuid valmistama. Friti pontšikud mõlemalt poolt kuldpruuniks. Tõsta valmis pontšikud vahukulbiga küpsetuspaberile nõrguma. Kata kuumast peast taldrikul või paberkotis mõlemalt poolt suhkruga.

Hoia frittimise ajal potikaant käeulatuses, juhuks kui rasv üle kuumeneb või õlisse satub vett, mis ajab õli pritsima. Vala kasutatud õli jahtununa läbi sõela ning säilita jahedas. Sama rasva võid kasutada umbes kolm korda. Kasutatud õli kõrvaldamiseks sulge see kindlalt näiteks tühja õlipudelisse ning viska segajäätmete konteinerisse. Ära vala õli torustikku.