
Liigitus
Kuninganna pirukas
10 portsjonit
Varu aega
Keskmine raskusaste
” Küpseta marjapirukas kohupiima-võitainast. Kasuta taina rullimisel abiks tuhksuhkrut. Küpsetamise lõpupoole kata pirukas pealt kahekordse küpsetuspaberiga. Jahtunud marjapirukas maitseb hästi vanillikastme või -jäätisega.
Koostisosad
- Kohupiima-võitainas:
-
250 gvõid
-
4 dlnisujahu
-
1 tlküpsetuspulbrit
-
250 gkohupiima
- Rullimiseks:
-
tuhksuhkrut
- Täidis:
-
1 lmarju (mustikaid, vaarikaid, sõstraid)
-
2 slkartulitärklist
-
1 dlmoosisuhkrut
- Määrimiseks:
-
veidi suhkrut
-
1muna
Valmistamisjuhend
Valmista tainas. Tükelda või kaussi. Sega näppudega hulka kuivained. Lisa kohupiim ja sega kiiresti ühtlaseks tainaks. Vajuta tainas jahuga kaetud küpsetuspaberil laiaks. Keera küpsetuspaberisse ja seejärel toidukilesse. Lase külmkapis vähemalt 3 tundi seista.
Rulli 2/3 tainast kettaks (läbimõõt u 28 cm). Kasuta rullimisel abiks tuhksuhkrut. Tõsta ketas tainarulli abil lahtikäiva põhja ja kõrgete äärtega pirukavormi (läbimõõt 24 cm). Suru tainas koogivormi põhjale ja äärtesse. Torka taina sisse kahvliga augud.
Sega marjade hulka kartulitärklis ja suhkur. Kalla täidis põhjale. Rulli ülejäänud tainast pirukale kate. Tõsta kate täidisele, keera tainapõhja servad katte peale ja vajuta kahvliga kinni. Vajuta ka katte sisse kahvliga augud ja määri katet munaga. Raputa pinnale pisut suhkrut.
Küpseta esmalt 225-kraadises ahjus 15 minutit, seejärel langeta temperatuur 175 kraadini ja küpseta umbes 40 minutit. Küpsetamise lõpupoole kata pirukas pealt kahekordse küpsetuspaberiga. Paku jahtunud marjapirukat vanillikastme või -jäätisega.