Milline ahjuvorm on sinu roa jaoks sobivaim?

Talveõhtud teeb õdusaks ahjust võetud vormiroog! Aga milline vorm passib pirukale ja milline on parim pajaroale? Ühe kasuks kõneleb kena väljanägemine, teise teeb igaveseks aegumatu materjal, kolmas meelitab hea hinnaga. Mida eelistada, kuidas valida? Loe lähemalt ning leia loost just sinu vajadustele vastav ahjuvorm!

Klaasvorm
Kuumakindlast klaasist valmistatakse nii koogi- kui ahjuroa vorme, mis võivad olla nii kirkad kui värvitud klaasist, igat mõõtu ja erineva kujuga.

Eelised:
+ kerge hooldada, kannatab pesemist nõudepesumasinas
+ tänu läbipaistvusele näeb roa küpsusastet
+ sobib kasutamiseks mikrolaineahjus
+ sobib toidu säilitamiseks nii külmikus kui sügavkülmikus
+ kannatab metallist köögiriistu, kuid ei ole siiski päris kriimustuskindel

Puudused:
– Ei kannata järske temperatuurikõikumisi
– Vormi peab toidu nakkumise vältimiseks õli või võiga määrima

Toidu küpsetamiseks ning ka sügavkülmutamiseks sobib näiteks plastkaanega suletav klaasvorm Pyrexilt. 

Keraamiline vorm
Ka keraamiliste vormide hulgas jagub valikuvõimalusi nii kuju, värvi kui otstarbe osas. Keraamiline vorm sobib ahju ja mikrolaineahju. Saadaval on ka pliidil kuumutamises sobivaid keraamilisi vorme.

Eelised:
+ kerge hooldada, võib ka nõudepesumasinas pesta
+ võib julgelt kasutada metallist köögiriistu, näiteks kõrbenud servade kraapimiseks
+ mõned keraamilised vormid sobivad ka pliidil kasutamiseks

Puudused:
– ei kannata järske temperatuurikõikumisi
– Toidu nakkumise vältimiseks tuleb vormi õli või võiga määrida

Praktilise plastkaanega keraamiline ahjuvorm House´ilt võimaldab allesjäänud rooga mugavalt külmikus säilitada.

Lasagne on tänuväärne vormiroog, mida jagub kauaks ja mitmele

Silikoonvorm

Küpsetajate lemmikud silikoonvormid on kõige mitmekesisemad omasuguste hulgas, varieerudes igas toonis ja vormis, lilleõitest liivalossideni. Paraku ei sobi need kuidagi lauale asetamiseks.

Eelised:
+ vormi ei pea rasvainega määrima
+ silikoon kannatab -60 kuni +230 kraadi, seega kannatab silikoonvormis teha nii kooki, tarretist kui jäätist
+ sobib kasutamiseks ka mikrolaineahjus
+ silikoon ei lähe lömmi, ei roosteta, ei kuku katki ega kriimustu

Puudused:
– Silikoonvormile noaga läheneda ei tasu. Kooki lõigata selles ei saa.
– Vormi peaks pesema pigem käsitsi. Kui pesed silikoonvormi nõudepesumasinas, võib selle nakkumiskindlus veidi kannatada saada, kuid sel juhul aitab vormi kerge õlitamine.

Silikoonist leivavorm sobib hästi ka keekside ja hakklihavormide küpsetamiseks.

Nakkumatu kattega ahjuvorm

Nakkumiskindla katte eeliseks on, et roog või küpsetised ei jää vormi külge kinni. Nakkumatu pinnakattega vorme võib leida ka klaas- või keraamiliste vormide hulgas, kuid peamiselt on tegu siiski metallist vormidega.

Eelised:
+ vormi võib pesta nõudepesumasinas, kui toote juhend seda otsesõnu ei keela
+ vormi määrimiseks piisab vaid tilgast õlist

Puudused:
– Vormi ei tohi kasutada mikrolaineahjus
– Vorm ei kannata metallist köögivahendeid
– Vorm ei kannata väga tugevat küürimist abrasiivsete pastade ja nuustikutega

Nakkumiskindla pinnakattega ahjuvorm hoiab kokku nii rasvainet kui nõudepesija vaeva.

Terasvorm

Terasest valmistatakse üsna erikujulisi ahjuvorme, mis sobivad tihti ka toidu lauale andmiseks.

Eelis:
+ vorm kannatab masinpesu

Puudused:
– Metallist töövahendeid peaks kriimustuste vältimiseks pigem ettevaatlikult kasutama
– Terasest vormis ei kannata säilitada hapumaid roogasid (sidrunimahla-, õlle-, veinikastmeteega hautisi näiteks), sest happed söövitavad metalli.
– Terasest vorme peab toidu nakkumise vältimiseks alati põhjalikult õli või võiga määrima

Õige hoolduse korral teenib terasest ahjuvorm kasutajat aastakümneid.

Ühekordsed alumiiniumvormid

Poest leiab ka erinevaid ühekordseks kasutuseks mõeldud paksust alumiiniumfooliumist vorme, mis mõeldud peamiselt küpsetiste tarbeks.

Eelis:
+ alumiiniumvorm aitab hädast, kui viid toitu külla või kuhugi, kust vormi pärast keeruline tagasi saada

Puudused:
– Ühekordse vormi kasutamine koormab keskkonda, sest alumiiniumi on keeruline koguda ja taaskäidelda
– Alumiiniumvorm võtab kergesti toitu kinni, mistõttu peab seda põhjalikult rasvainega määrima.
– Alumiiniumvormis toitu lõigates vigastad tõenäoliselt ka vormi.

Ühekordselt kasutatavaid alumiiniumvorme ei pea küla pealt tagasi küsima. Samas ei ole alumiiniumvormid kindlasti kõige keskkonnasõbralikum valik.

Sinu kodukapis võiks olla:

– Umbes 26 cm läbimõõduga koogivorm
– Paar liitrit mahutav kõrgete äärtega ahjuvorm vormiroogade jaoks, võimalusel kaanega
– Piklik keeksi- või leivavorm
– Kui mahub, siis veel ka muffinipann

Pane tähele!

– Sirgeservalised ahjuvormid on paremad, sest need sobivad ka lasagnele
– Madalaservalistes vormides saab valmistada vähese vedelikusisaldusega roogasid nagu praetükk või ja pikk poiss.
– Ümmargune ja sügav ahjuvorm sobib kaanega kattes vajadusel ka ahjupotiks
– Piruka- ja koogivorme saab kasutada ka muude toitude serveerimiseks
– Portsjonvormides võid lauale anda nii ahjuroogasid, kui ka suppe, salateid ja magustoite, samuti saad neid kasutada näiteks külmade ja kuumade kastmete serveerimiseks.

Prisma hüpermarketites ja ePrismas ootab sind lai valik ahjuvorme iga roa tarvis.