Uus ePrisma testversioon on avalik. Tule ja testi meie tulevast epoodi (hetkel veel tellida ei saa) ning anna tagasisidet. Töötame kõvasti, et avada võimalus toodete tellimisele ja pakkuda muid funktsioone! 🙂
Kõik grillimiseks vajalik ühest kohast! Vaata grillimise tooteid siit 🍖♨️🔥🥩🥓🍳 Ajavahemikus 29.04-30.04 toome kaubad sulle koju kõigest 2,00€ eest!
Hea ePrisma klient! 01.05 on kojuveo teenus suletud. Palume vabandust võimalike ebamugavuste pärast.

Laupäeval, 9.09 alustavad Prisma kauplused alkoholimüüki kell 10.09, et aidata teadvustada alkoholist põhjustatud sünnikahjustusi. Sama teeb ka Prisma emafirma Soomes ning teavitusega on liitunud mitmed riigid üle maailma.

9.septembril, rahvusvahelisel FASD-päeval ehk fetal alcohol spectrum disorders-päeval tõmmatakse tähelepanu sünnikahjustustele ja arenguhäiretele, millel on seos ema alkoholitarbimisega raseduse ajal. „Loote alkoholisündroomi iseloomustavad kasvupeetus, psühhomotoorsed häired ja tihti ka spetsiifilised tunnused näopiirkonnas. Alkoholisündroom on üheks sünnidefektide ja vaimse alaarengu põhjuseks,“ selgitas Ida-Tallinna Keskhaigla ämmaemand Mariliis Priilinn. Tema sõnul on väga oluline loote alkoholisündroomist ja selle ennetamisest avalikult rohkem rääkida. ”Kõige olulisem on ennetus – kui tulevasel emal on olnud varasem sõltuvusprobleem, mis väljendub liigses alkoholi tarvitamises, peaks proovima seda enne rasedaks jäämist ravida,“ rääkis ta.

Eestis puudub täpne info FASD-i esinemissageduse kohta. Naaberriigis Soomes hinnatakse, et igal aastal sünnib 600–3000 last, keda ema alkoholitarbimine on püsivalt kahjustanud.

USA Haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse (CDC) hinnangul võib FASD esinemissagedus olla USA-s ja mõnedes Lääne-Euroopa riikides 1-5 protsenti elanikkonnast.

Eesti Karskusliidu juht Lauri Beekmann nimetas antud teema tõstatamist väga oluliseks. “Alkoholi põhjustatud sünnikahjustustega (FASD) võib kaasneda tõendatult kuni 428 erinevat diagnoositavat seisundit. Kui planeeritakse rasedust või ollakse juba lapseootel, on ainus turvaline viis alkoholist täielik hoidumine,“ märkis Beekmann. Ta tõi esile ka isa rolli ema toetamisel nende üliolulise 9 kuu jooksul, mil naine peab püsima alkoholivabana.

Prisma Peremarketi kommunikatsiooni ja vastutustundliku ettevõtluse juht Kristiina Tamberg ütles, et Prisma eesmärk antud teema tõstatamisel on teadlikkuse suurendamine. „Tervislik elustiil, sealhulgas tervislik toitumine ja vastutustundlik joogikultuur on meie jaoks olulised. Info FASD kohta ei ole praegu piisavalt levinud ja tihti arvatakse, et väike kogus alkoholi raseduse ajal on riskivaba. Tegelikult ei ole raseduse ajal olemas ohutut alkoholikogust,“ märkis ta.

Prisma alustas alkoholiriskidega seotud sõnumi levitamist Eestis 2022. aastal, Prisma emafirma S-Grupp osaleb rahvusvahelisel FASD-päeval juba neljandat korda.

Juba pikemat aega on Prisma aidanud muude sõnumitega kaasa vastutustundliku joogikultuuri levikule, näiteks rõhutades vee joomise vajadust, kui tarbitakse alkoholi.

Prisma Peremarket AS tegutseb Eestis alates 2000. aastast. Ketil on üle Eesti ühtekokku 14 kauplust, mis pakuvad koos tugiüksusega tööd ligi 900 inimesele. Prisma on kõige laiema valiku ja kõige soodsama ostukorviga poekett Eestis, ePrisma on Eesti suurima valikuga veebipood. Prisma Peremarket kuulub kaubanduskontserni S-Grupp, mis tegutseb Eesti ja Soome turul.