Liigitus
Koostisosad
-
3 dlnisujahu
-
0.5 dlsuhkrut
-
1 tlküpsetuspulbrit
-
1sidruni riivitud koor
-
100 gkülma võid
-
1munakollane
- Täidis:
-
2 dlvahukoort
-
1 dlpiima
-
2 tlvanillisuhkrut
-
2munakollast
-
0.5 dlsuhkrut
-
2 slkartulitärklist
- Peale:
-
1 lmaasikaid
-
(mustikaid)
- Vaap:
-
2 dlvett või lahjat punast mahla
-
1 dltarretisesuhkrut
Valmistamisjuhend
Sega jahu hulka riivitud sidrunikoor, suhkur ja küpsetuspulber. Lisa tükeldatud või ja näpi ained purutaoliseks seguks. Lisa munakollane ja sega tainas kiiresti ühtlaseks. Vormi tainas palliks, vajuta lamedaks ja mähi kilesse. Lase külmikus tund aega seista. Vahepeal valmista kissellitäidis. Mõõda ained kastrulisse. Kuumuta aeglaselt keemiseni ja tõsta kissell pliidilt kohe, kui tekib esimene mull. Lase jahtuda. Kata lahtikäiva põhjaga koogivormi (u 22 cm) põhi küpsetuspaberiga. Rulli tainas vormiga sobivasse suurusse. Tõsta tainas vormi ja rulli liigne tainas ettevaatlikult ära. Kata pirukavormi servad kahekordse fooliumiribaga, et tainas küpsemise ajal välja ei valguks. Vajuta tainapõhja kahvliga auke ja küpseta 200-kraadises ahjus esmalt 8 minutit, eemalda fooliumiribad ja küpseta veel umbes 8 minutit või kuni põhi hakkab kuldpruuniks muutuma. Eemalda koogipõhi vormist kohe pärast küpsetamist. Lase resti peal jahtuda. Tõsta põhi koogipaberile või koogialusele ja täida külma vanillikisselliga. Viiluta maasikad ja lao need kisselli peale. Soovi korral võid lisada ka mustikaid. Tee tarretisesuhkrust ja mahlast või veest vaap, järgides tarretisesuhkru pakil olevat õpetust. Kui vaap on kissellitaoliseks hüübinud, määri see ühtlaselt koogi pinnale. Soovi korral kaunista kook sidrunimelissi või mündi lehtedega.