Piparkoogitainas ja piparkoogimaja kokkupanek
Meeldib
2 2
Sobib mulle
50%


Liigitus

Magustoit, Jõulud, Keskmine raskusaste, Varu aega, Sisaldab piima, Sisaldab teravilja, Sisaldab laktoosi, Sisaldab muna

Piparkoogitainas ja piparkoogimaja kokkupanek

4 portsjonit
Varu aega
Keskmine raskusaste

 

Vaata lihtsaid õpetusi, kuidas teha piparkoogitainast ja piparkoogimaja! Küpsetada on lihtsam, kui prindid piparkoogimaja skeemi paberile. Anname ka nõu, kuidas piparkoogimaja glasuuri ja maiustustega kaunistada.\nLõpuks võid piparkoogimaja korstnasse panna vatti või pista piparkoogimaja ümbritsevasse aeda elama mõne päkapiku. Samuti võid teha väikesi piparkoogist aluseid ja ehitada nende peale ümmargustest kommidest lumelaternaid – lustakad kaunistused näiteks advendilauale

Lisa

Koostisosad

  • Tainas:
  • 200 g
    margariini
  • 1 dl
    tumedat siirupit
  • 3 dl
    suhkrut
  • 2 tl
    kaneeli
  • 1 sl
    piparkoogimaitseainet
  • 1.5 tl
    ingverit
  • 2
    kanamuna
  • 1.5 tl
    soodat
  • 1 dl
    nisujahu
  • Liimimiseks:
  • 2 dl
    suhkrut
  • Kaunistuseks:
  • 1
    munavalge
  • 3.5 dl
    tuhksuhkrut
 

Valmistamisjuhend

Tükelda margariin kastrulisse. Lisa siirup, suhkur ja maitseained. Lase segu keema ja sega, kuni suhkur on sulanud. Lase leigeks jahtuda.Klopi munad lahti. Lisa lahtiklopitud muna vähehaaval jahtunud siirupisegule, pidevalt segades.Sega sooda jahu hulka. Lisa jahu siirupi-munasegule, sega põhjalikult. Sega esmalt puust kahvliga, seejärel käsitsi.Vajuta tainas jahuga kaetud küpsetuspaberile lamedaks ning keera küpsetuspaberi või toidukile sisse rulli. Lase kaetud tainal külmikus järgmise päevani taheneda ja maitsestuda.Puista lauale jahu. Võta korraga umbes 1/3 tainast ja vajuta tainast käte vahel pehmemaks. Rulli tainatükk kergelt vajutades umbes 3 millimeetri paksuseks. Kui vaja, pane jahu nii taina alla kui ka peale.Lõika tainast vormide abil piparkoogimaja osad kas tainalõikuri või pitsalõikuriga. Osa tainast vormi piparkoogimaja põhjaks. Ülejäänud tainast võid teha näiteks tähti või südameid piparkoogimaja katuse kaunistamiseks või maja õuele jõulukuuse.Küpseta suuri tükke küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 150-kraadises ahjus umbes 25 minutit ja väikseid tükke 175-kraadises ahjus umbes 15 minutit. Lase tükkidel siledal alusel maha jahtuda.Sega munavalgest ja tuhksuhkrust valmis glasuur. Pane glasuur kas tordipritsi või tavalise paksema kilekoti sisse ja lõika üks kilekoti nurk ära. Kaunista piparkoogitükid. Lase glasuuril täiesti kuivada.Kuumuta praepannil suhkrut, kuni see on sulanud. Ole kuuma suhkruga ettevaatlik, see kõrvetab! Kasta nende majaosade servad, mis on vaja omavahel ühendada, kuuma suhkru sisse. Kui soovid, kaunista maja veel suhkruglasuuriga ja liimi glasuuri abil maja külge karamellikomme ja/või nonparelle. Maja liitekohad võid samuti glasuuriga katta. Kui soovid, võid valmis maja pinnale tupsutada veel tuhksuhkrust „lund“. Selleks võid kasutada näiteks tuhksuhkruga täidetud teesõela, mida koputad ettevaatlikult lusikaga.