
Kõrvitsad - sügisesed lemmikud
Sügis on pontsakate talvekõrvitsate tipphooaeg. Traditsioonilise oranži kõrvitsa kõrval on poelettidele jõudnud palju erineva kuju ja maitsega sugulasi: hokkaido-, muskaat- ja spagetikõrvitsad, millest saab valmistada rohkelt erinevaid toite.
Kõrvitsaretseptid: valmista suppi, risotot ja pastat
Kõrvits on sügise lemmiktooraine – taskukohane ja samas imemaitsev. Kui kaupluste riiulid täituvad erksavärviliste kõrvitsatega, on just õige aeg uusi retsepte proovida. Paljude seas populaarsed valikud on lihtne kõrvitsasupp, kreemjas risoto, marineeritud kõrvitsasalat ja maitsev pastaroog. Kui ostad oranži kõrvitsa halloweeni laterna jaoks, saab sisemust nutikalt kasutada näiteks kõrvitsasalatis.
Kõrvits sobib hästi ka küpsetistesse: klassikaline kõrvitsapirukas, pehme kõrvitsajuustukook ja mahlased muffinid toovad kohvilauale sügisemaitsed.

Tuntuimad kõrvitsasordid – oranž, muskaat-, hokkaido- ja spagetikõrvits
Talvekõrvitsad on muutunud ka Eestis igapäevase köögi osaks. Oranž kõrvits seostub enim halloweeniga, kuid selle mahedat ja veidi magusat viljaliha saab kasutada nii leivas, salatis kui ka pestos. Pirnikujuline muskaatkõrvits on võise ja pähklise maitsega, sobides püreesupiks, pajaroogadeks või ahjus küpsetamiseks. Tilgakujuline hokkaidokõrvits on samuti pähklise ja täidlase maitsega ning sobib hästi lasanjeks või pirukaks. Spagetikõrvitsa eripära on selle struktuur – küpsenud viljaliha laguneb spagetitaolisteks ribadeks, mida võib nautida pastaroogade asemel.

Oranž kõrvits
Oranž kõrvits on väga mitmekülgne ning sobib erinevate toitude valmistamiseks. Seda tuntakse ka Halloweeni kõrvitsana, sest sellest saab meisterdada ka naeratava kõrvitsalaterna.
Oranžikaskollase kõrvitsa maitse on mahe ja pehme, pisut magus. Seda võib tükeldada pajaroogadesse, röstida ahjus või lisada risoto sisse. Naudi ka püreesupis, pirukas, tee moosi või lisa salatile.
Järgnevalt leiad isuäratavaid retsepte oranžist kõrvitsast.

Muskaatkõrvits
Viimastel aastatel populaarseks saanud muskaatkõrvitsa tunneb ära toreda pirnikujulise vormi järgi. Selle sisemus on erkoranž ja viljaliha on magus. Muskaatkõrvitsa maitses on samasugust pehmust nagu võis ja pähklites.
Tükeldatult küpseb viljaliha kiiresti ning maitseb mõnusalt sametiselt näiteks püreesupis või odrakruubiroas. Lisaks võib seda röstida suitsupaprika või tšilliga maitsestatult või pakkuda lisandiks.

Hokkaido kõrvits
Hokkaido kõrvits on tihke oranži viljaliha ja magusa pähklise maitsega. Ahjus röstituna sobib see hästi soolaseks lisandiks, tükkidena pastakastmesse, püreestatult supi või klassikalise Ameerika kõrvitsapiruka valmistamiseks.

Spagetikõrvits
Spagetikõrvitsa nimigi viitab selle vahvale sisule, mis küpsedes laguneb nagu pasta. Kuju poolest on kõrvits suur ja piklik ning värv varieerub kollasest ja oranžist kuni roheliseni. Selle viljalihast saab valmistada gluteenivabasid köögiviljaspagette või kasutada poolitatult täidetud roogade jaoks. Seemneid ei ole soovitatav süüa.
