Otse sisu juurde
Prisma
Tooted
KontoSujuvam ostlemine ja Konto boonusega kuni 3% raha tagasiLogi sisse Konto kliendina ja kogud igalt ostult Konto boonust kuni 3%.Loe Konto kohta

Hooaeg on käes: imemagus ja mitmekülgne hurmaa

Säravoranž hurmaa on talvehooaja kõige magusam vili. Naudi pehmeks küpsenud hurmaad niisama, lõika seda juustuvaliku kõrvale, keeda moosiks või kasuta puuvilja soolastes roogades, näiteks salatites ja salsades.

Hurmaa, kakiploom, šaron või diospüür?

See eksootiline maius, mis meenutab oranži tomatit, on tuntud mitme erineva nime all, kuid kõik need on sama taime eri maades kasvatatavad sordid. Hurmaad kasvatatakse peamiselt Lõuna-Euroopas ning selle hooaeg on aasta lõpus, šaronid tulevad Iisraelist ja nende saagikoristus jääb aasta algusesse. Kakiploom kasvab Ida-Aasia riikides, nagu Jaapan ja Hiina, kus see on populaarne sügisene vili.

Kuidas tean, et hurmaa on küps?

Küps hurmaa on pehme ja selle roheline lehekujuline kaelus tuleb kergesti lahti. Viljaliha on siidiselt pehme, suus sulav ja osaliselt tarretiselaadne. Maitse on mahe, kuid väga magus – lausa mesimagus.

Kui eelistad eriti magusat hurmaad, tasub oodata, kuni vilja koorele ilmuvad pruunid täpid. Hurmaa käitub küpsedes nagu banaan ning pruunid täpid annavad märku, et süsivesikud on muutunud suhkruteks ja vili on oma kõige magusamas faasis.

Küpseta hurmaad toatemperatuuril seni, kuni see vastab täpselt sinu maitsele. Küpsemine võtab tavaliselt aega 2–7 päeva. Kui soovid protsessi kiirendada, hoia hurmaad ühes kotis õunte või teiste etüleeni eraldavate viljadega. Küpsed hurmaad säilivad kõige paremini jahedas.

Hurmaa söömine ja toitudes kasutamine

Hurmaad võib süüa koos koorega, kuid kui valmistad sellest püreed või moosi, tasub koor eemaldada. Pehme vilja koorimiseks sobib kõige paremini väike terav nuga, kõvema vilja puhul võib kasutada tavalist koorimisnuga.

Lisaks niisama söömisele võib seda lisada ka puuviljasalatitesse, smuutidesse ja jogurti peale. Hurmaast saab valmistada ka imemaitsva magusa ahjuvormi.

Proovi hurmaad julgelt ka salatites, pitsal, salsas või kanaliha kõrval: see sobib ideaalselt nii toorelt kui ka küpsetatult. Hurmaa magusus sobib suurepäraselt soolaste roogadega, mistõttu lisatakse seda talvistel pidudel ka juustuvaagnale. Katseta näiteks piparkookide, hurmaa ja sinihallitusjuustu vastupandamatut kooslust. Aasias on hurmaa populaarne ka kuivatatud kujul.