Otse sisu juurde
Prisma
Tooted
KontoSujuvam ostlemine ja Konto boonusega kuni 3% raha tagasiLogi sisse Konto kliendina ja kogud igalt ostult Konto boonust kuni 3%.Loe Konto kohta

Panettone - midagi enamat kui lihtsalt keeks

Kui jõulukuu kogub hoogu ja toad täituvad küünlavalguse ning mandariinilõhnaga, lükatakse Itaalia pagarikodades ahju jõuluhooaja staarid - Panettoned ja Pandorod. Need pealtnäha keeksi moodi, kuid sisult pilvest pehmemad ja õhulised küpsetised on sajanditepikkuse traditsiooni sümbolid, mis ühendavad perekondi ning kannavad endas kogu Põhja-Itaalia jõulukommete ajalugu.

Panettone ja Pandoro – kaks õde, kaks iseloomu

Kuigi Panettone ja Pandoro kõlavad sarnaselt ning mõlemad on Itaalia jõululaual aukohal, jutustavad nad teineteisest täiesti erinevat lugu.

Panettone on Milano uhkus – kõrge ja kohev küpsetis, mis täidetud rosinate, sukaadi ja sageli ka muude kuivatatud puuviljadega. Maitses on tunda rikkalikult võid, hapusaia meenutavat sügavust ning karamellist nüanssi. Kuigi Panettone näeb välja justkui hiiglaslik kera keeksi, üllatab selle tekstuur sind pilvelaadse pehmusega. Pärmitainast küpsetatud Panettone valmistamine kestab mitu päeva, alates juuretise kolmekordsest toitmisest tasapisi kerkimise, vormimise ja aeglast küpsetamiseni. Tulemuseks on kuldne, õhuline piduroog, mis kuulub detsembris vankumatult iga itaallase menüüsse.

Pandoro, Verona pehme staar, on hoopis mõnevõrra teistsugune. Kaheksakandiline, täpselt nagu kuusekroon, ning erinevalt panettonest ilma sukaaditäidisteta. Pandoro elegantne maitsepalett on võine, vanilline ja ülimalt õrn. Serveerimisel raputatakse peale uhke kuhjake tuhksuhkrut, mis loob “lumise mäe” efekti. Kui Panettone on ekstravagantne, siis Pandoro on aristokraatlikult peen ja tagasihoidlik.

Panettoned ja Pandoro ePrismas:

Ajalugu, mis maitseb luksuse järele

Panettone juured ulatuvad vähemalt 15. sajandisse. Legende on mitmeid, kuid kõige romantilisema järgi olevat pagarpoiss Toni rikkunud hertsiogi jõuluõhtusöögi magustoidu ja improviseerinud ruttu uue, rohke või ning kuivatatud puuviljadega saiakese. See “pane di Toni” sai kohe hitt-tooteks. Nimi jäi külge ja nii sündiski Panettone.

Pandoro lugu ulatub veelgi kaugemale, juba antiik-Rooma rikkalike pidusöökideni. Tänapäevase Pandoro vormi patenteeris aga 1894. aastal veronalane Domenico Melegatti, kes lõi kuusekujulisest koogist itaallastele uue jõulurõõmuallika.

Traditsioonid, mis loovad soojust ja ühiseid hetki

Itaallaste jaoks on Panettone midagi palju enamat kui lihtsalt kook – see on jagamise sümbol. Terve Panettone asetatakse lauale alles jõuluõhtul ning selle avamine on justkui rituaal. Pehmeid viile pakutakse prosecco, marsala veini või tassikese hea kohviga. Itaalia perekondades, kus rikkalikku toidukultuuri peetakse armastuse keeleks, on Panettone põlvkondi siduv jõulukingitus, mida võetakse kaasa külla minnes ja pannakse lauale külalisi kostitades.

Pandoro roll on veidi teine – seda süüakse sageli koos lastega, sest selle lihtne maitse on kõigile arusaadav ja meenutab lapsepõlve. Mõnel pool segatakse Pandoro viilud kokku mascarpone-kreemi, šokolaadilaastude ja kohviga, luues “Pandoro tiramisu” – modernse, küllusliku jõuluversiooni klassikust.

Itaalia jõuluhõng Prisma leivariiulilt

Sel talvel leiad nii Panettone kui ka Pandoro Prisma leivaosakonnast. Meie valikus on klassikute esindaja Loisoni pagarikoja kaht sorti Panettoned ja üks Pandoro, mille hinda on arvestatud aastasadade traditsioonid ning pereärist pärit autentsus. Soodsamat hinnaklassi esindavad Ukraina pagarite küpsetatud Panettoned, millest lihtsam, sukaadivaba variant sobib ka muude magustoitude valmistamiseks, sidrunikreemi täidisega versioon aga ahvatluseks kõigile limoncellosõpradele. Inspiratsiooniks Itaalia jõuluküpsetistega tutvumisel pakume sulle siin ka kahte võimalust Panettone nautimiseks.

Katseta Panettonega järgmiseid retsepte: