
Soodsad grilliroad – 10 nutikat nippi, kuidas suvel grillides raha säästa
Suvised grillipeod ei pea rahakotis suurt auku tekitama – vali Prismast lihtsalt soodsad, aga kvaliteetsed toorained. Nutikas planeerimine aitab suve jooksul märkimisväärselt säästa. Loe siit 10 kasulikku nippi, kuidas grillihooaeg rahakotisõbralikumalt mööda saata.
1. Vardas saad soodsamalt
Segavardad on suurepärane viis pakkuda liha või kala kõrvale ka soodsamaid köögivilju. Vali värvikad ja kiirestiküpsevad köögiviljad, nagu sibul, paprika, suvikõrvits, baklažaan ja šampinjonid, ning lisa iga varda kohta vaid mõned lihatükid. Nii on ka tervislikum!
2. Eelküpseta soodsaid lihatükke
Odavamad, ent maitsekad lihatükid – nagu searibi või -aba, veise kaelatükk või broileri kintsuliha – sobivad grillimiseks, kui need enne ahjus või potis pehmeks hautada. Grilli peal piisab vaid pinnalt pruunistamisest ja maitsestamisest.
3. Ole pihvidega loominguline
Hästi maitsestatud oapihvid, samuti kanalihast hakkpihvid, on ühed soodsamad grillitooted. Lisa hakklihast pihvitainasse riivitud köögivilju (näiteks porgandit või peeti) või eelnevalt purustatud konserveeritud ube, kikerherneid või läätsesid – nii saad soodsamalt ja lisad roale tervislikke kiudaineid.
4. Kasuta soodsamaid köögivilju
Erinevad kapsad, porgand, suvikõrvits ja baklažaan sobivad suurepäraselt grillimiseks, kui neid õliga pintseldada ja ürtidega maitsestada. Grillitud või grillpannil võiga praetud värske kapsa lõigud on üks maitsvamaid grill-lisandeid üldse.

5. Valmista kastmed ise
Kui soovid kokku hoida, valmista grillkastmed ise. Paljud retseptid põhinevad kodus juba olemasolevatel koostisosadel, nagu tomatipasta, ketšup, sinep, suhkur, sojakaste ja äädikad. Lisa maitset oma aias või aknalaual kasvatatud ürtidega.
6. Pane leib grillile
Grillitud leib või sai on kiire ja maitsev lisand – või vahel ka terve eine. Proovi grillida baguette’iviile, tortillasid, juuretisega leiba või kaukaasiapärast puri-saia, mida oled enne grillile panekut õli ja ürtidega pintseldanud. Serveeri koos salati ja mõne kastme või toorjuustuga.
7. Ära unusta kartuleid ja juurikaid
Need on odavad ja sobivad hästi grillimiseks. Viiluta kartulid, pintselda õli ja maitseainetega ning grilli krõbedaks või mähi fooliumisse. Kergelt eelkeedetud porgandid, peedid ja naerid karamellistuvad grillil imeliselt.
8. Pane rõhku toitvatele lisanditele
Sea esiplaanile kõhtu täitvad kartuli-, kaunvilja- ja pastasalatid. Nii piisab vähemast lihast või saab kasutada soodsamat valikut, nagu broileritiivad.
9. Grilli puuvilju magustoiduks
Banaan, õun, virsik, nektariin ja ananass karamellistuvad grillil kaunilt ning maitsevad suurepäraselt kas niisama või vanillijäätise või -jogurtiga.
10. Homme on ka päev
Kasuta võimalust, kuni grill veel kuum, ja valmista sama soojaga rohkem köögivilju. Grillitud köögiviljad sobivad järgmisel päeval näiteks pastasse või pannirooga. Liha saad tükeldada salatisse või pista pitaleiva vahele. Küllap jäi üle ka mõni lusikatäis grillikastet, seegi sobib täienduseks.
