Otse sisu juurde
Prisma
Tooted
KontoSujuvam ostlemine ja Konto boonusega kuni 3% raha tagasiLogi sisse Konto kliendina ja kogud igalt ostult Konto boonust kuni 3%.Loe Konto kohta

Mis on mahetoode?

See on garantii, et toit on toodetud kvaliteetselt ja kontrollitult, arvestades keskkonna, loomade ja inimeste heaoluga.

Kestlikkus

Mahetootmine on terviklik lähenemine, mis arvestab looduse, loomade ja inimeste heaoluga. Selle aluseks on loodusvarade kestlik kasutamine, mullaviljakuse hoidmine, elurikkuse säilitamine ja kemikaalide vältimine, mis ühtlasi aitab siduda süsinikku ja hoida veekogusid puhtamana. Uuringud näitavad, et mahetootmine on enamasti tavapärasest kestlikum ning sellest saadud kogemused toetavad ka teiste keskkonnasõbralike viljelusviiside arengut. Seetõttu on Euroopa Komisjon seadnud eesmärgiks suurendada mahetoodangu osakaalu ning tarbijale pakub mahetoode kindlust, et tegemist on tõeliselt vastutustundliku valikuga.

Looduse mitmekesisuse soodustamine

Mahetootmine toetab looduse mitmekesisust, pakkudes elupaiku putukatele, loomadele ja lindudele ning hoides mullastikku. Keemiliste taimekaitsevahendite vältimine ning mitmekesine külvikord loovad soodsa keskkonna nii tolmeldajatele kui ka ohustatud liikidele. See on eriti oluline ajal, mil putukate ja lindude arvukus kogu maailmas kiiresti väheneb. Tolmeldajate hoidmine on ühtlasi meie toidulaua kestlikkuse alus, sest ilma nendeta kaoksid paljud puuviljad, marjad ja köögiviljad.

Viljakas muld – mahetootmise alus

Mahetootmise üks olulisimaid komponente peitub maa all. Säästev põllumajandus, erinevate kultuuride vaheldumisi kasvatamine, lämmastikku siduvad kaunviljaad ning orgaanilised väetised loovad ideaalsed tingimused vihmaussidele, mikroobidele ja mükoriisaseentele, kes hoiavad mulla viljaka ja elujõulisena. Selline elurikas muld seob süsinikku, hoiab paremini niiskust ning aitab taimedel tulla toime nii põua kui ka liigsete sademetega. Lisaks vähendab see toitainete äravoolu ning kaitseb taimi haiguste eest. Arvestades, et kuni 95% maailma toidutootmisest sõltub mullast, on selle hoidmine ja elurikkuse toetamine ülioluline kogu meie toidulaua kestlikkuse tagamiseks.

Loodusvarad ka tulevastele põlvedele

Mahepõllumajanduse tuum on toitainete ringlus, taastuvate loodusvarade kasutamine, mulla hea seisundi hoidmine ja elurikkuse säilitamine. Keemiliste väetiste asemel seotakse mikroobide abil õhust lämmastikku ja kasutatakse kaunvilju nagu hernes või puna-apilane, samas kui väetisena eelistatakse orgaanilisi aineid ja ringlusse võetud materjale. Maheviljelus kohustab põllumeest suurendama mulla elurikkust ja vältima erosiooni, mis aitab tagada nii hea saagi kui ka põllumaade viljakuse tulevastele põlvkondadele. Uuringud kinnitavad, et mahetootmine edendab looduse mitmekesisust, hoiab tolmeldajaid ja lagundajaid ning säästab taastumatuid ressursse. Nii pakub mahetootmine kestlikku lahendust olukorras, kus inimkond tarbib planeedi loodusvarasid kiiremini, kui need jõuavad uueneda.

Kontrollitud tootmine

Euroopa Liidu mahelogo on tarbija jaoks kindel garantii, et toode on toodetud keskkonda ja elurikkust hoides, mulda säästvalt viljeledes ning loomade heaolu silmas pidades. See on Eestis ja kogu EL-is ainus riikliku järelevalve all olev kvaliteedimärk, mis katab ahela kõik osad - põllust kuni pakendini. Iga mahetootja, töötleja ja maaletooja peab järgima rangeid reegleid ning läbima regulaarsed kontrollid, et tagada toodete ausus ja jälgitavus. EL-i mahelogo ei saa kasutada juhuslikult - seda reguleerib Euroopa Liidu seadusandlus ning see kehtib ühtselt kogu Euroopas ja ka väljaspool EL-i imporditud toodetele. Nii saab tarbija olla kindel, et mahelogoga toit on läbipaistvalt ja vastutustundlikult toodetud.

Ei mingeid keemilisi taimekaitsevahendeid

Mahepõllumajanduses ei kasutata keemilisi taimekaitsevahendeid, vaid keskendutakse ennetusele ja looduslikele lahendustele. Mulla hea seisund aitab ära hoida haiguseid, erinevate kultuuride vaheldamine hoiab kahjurid kontrolli all ning umbrohtusid tõrjutakse mehaaniliselt, näiteks kitkumise, kattekultuuride või isegi leegitamise abil. Vajadusel kasutatakse ka looduslikult esinevaid aineid, mis lagunevad kiiresti ega reosta keskkonda. Nii püsivad muld ja loodus puhtana, loomade ravimisel välditakse liigset antibiootikumide kasutamist ning toidus on vähem jääkaineid ja lisaaineid. Uuringud kinnitavad, et mahetooted sisaldavad oluliselt vähem taimekaitsevahendite jääke kui tavapäraselt toodetud toit, mistõttu eelistavad paljud tarbijad mahetoitu just puhtuse ja ohutuse pärast.

Üks tervis - One Health

Mahetoidu tervislikkuse üle on palju arutletud – mõned uuringud näitavad teatud eeliseid toiteväärtuses (nt rohkem polüfenoole puuviljades või paremaid rasvhappeid piimas ja lihas), kuid nende erinevuste mõju kogu toitumises on ilmselt väike. Selge vahe tavalise ja mahetoidu vahel tuleb aga välja, kui vaadata jääkaineid: mahetoodetes on vähem taimekaitsevahendite, raskmetallide ja nitraatide jääke, kuna ei kasutata keemilisi väetisi ja pestitsiide.

Kui vaadata tervist laiemalt nn One Health ehk ühe tervise vaatenurgast, kus inimeste, loomade ja keskkonna heaolu on seotud, muutuvad mahetootmise eelised veelgi nähtavamaks. Mahe aitab vähendada keskkonna kemikaliseerumist, mis ohustab nii loodust kui ka inimeste tervist, ning piirab antibiootikumide kasutamist loomakasvatuses, vähendades seeläbi antibiootikumiresistentsuse riski. Lisaks toetab mahe elurikkust – mahepõldudel elab kolmandiku võrra rohkem taimeliike ja loomi kui tavapõldudel – mis on ühtaegu oluline nii looduskaitse kui ka inimeste tervise seisukohalt.

Loomulikult maitsev ilma lisaaineteta

Mahetoit on maitse-eelistuste küsimus, kuid kindel on see, et see on puhas ja looduslik ning ilma kunstlike lisaaineteta. Kuna lisandite kasutamine on rangelt piiratud, põhinevad mahetooted eelkõige päris toorainel ning nende maitsed ja värvid tulevad loodusest. Mahetoit ei sisalda fosfaate, kunstlikke magus- ega värvaineid, modifitseeritud tärklist ega maitsetugevdajaid, ning lubatud lisaained on enamasti looduslikku päritolu ja kasutusel oluliselt väiksemas koguses kui tavatoidus. Nii pakub mahe puhtust, ehtsaid maitseid ja teadmist, et toidu tootmisel on arvestatud ka inimeste, loomade ja keskkonna heaoluga. Just see annabki mahele erilise, „hea maitse“.

Ei kunstlikele magus- ja värvainetele

Mahetoitudes ei kasutata kunstlikke magus- ega värvaineid. Magusus ja värv peavad tulema looduslikest allikatest, nagu puuviljad, mesi, agaavisiirup või köögiviljad. Kui tavalistes toitudes võib lubatud olla sadu lisaaineid, siis mahetoidus on neid vaid murdosa – umbes 10% tavapäraselt kasutatavatest ning valdavalt loodusliku päritoluga. Näiteks aspartaam ja asesulfaam K on mahetoidus täielikult keelatud, samuti kõik kunstlikud värvained. Ka loomaliha või munade värv peab tulema looduslikust söödast, mitte lisatud värvainetest. Ehkki ka mahetoodete siltidelt võib leida E-aineid, on lubatud vaid looduslikud ained ja nende kasutus on rangelt piiratud. See tagab, et mahetoit on puhtam ja põhineb võimalikult ehedatel koostisosadel.

Loomadel on liikumisruumi ja nad saavad käia õues

Maheloomakasvatus seab loomade heaolu esikohale, pakkudes neile rohkem ruumi, võimalust liikuda, puhata loomupärases asendis ning käituda oma liigile omaselt – kanad saavad siblida ja tolmuvanne võtta, sead tuhnida ning veised ja lambad suvel karjamaal mäletseda. Lautades kasvavad vasikad suuremates aedikutes, kus nad saavad joosta ja mängida, emiseid ei hoita puuris ning kanadel on pesad munemiseks. Loomadel peab olema ligipääs päevavalgusele, kuivale allapanule ja kaaslaste seltskonnale. Regulaarne õues viibimine vähendab stressi ja haigusi ning edendab loomade tervist. Ka sööt peab pärinema mahepõldudelt, enamasti oma talust või lähipiirkonnast. Eestis on mahepõllumajandus ainus tootmisviis, mida riiklikult kontrollitakse ja kus loomadele kehtivad tavapärasest rangemad heaolunõuded.

Puurivaba elu

Kanad on loomult uudishimulikud ja sotsiaalsed loomad. Mahekanalates on kanadel rohkem ruumi, võimalus vabalt liikuda ja käituda oma liigile omaselt – siblida, puhata õrrel, valida pesakoht ja teha lühikesi lennupüüdlusi. Ühel ruutmeetril elab kuni kuus kana ning välitingimustes on igal linnul vähemalt neli ruutmeetrit ruumi, kus nad saavad rohtu nokkida ja maad kraapida. Kanalates on aknad, mis tagavad päevavalguse, ning pehme aluspind, kus kanad saavad liivavanne võtta ja sulgi hooldada. Mahemunad on tähistatud numbriga 0 ning need on toodetud rangeid heaolunõudeid järgides. Eestis ja mujal Euroopas eelistab üha rohkem tarbijaid just mahekanamune, väärtustades loomade paremaid elutingimusi ja puhtamat toitu.

Karjatamine on osa mahepõllumajandusest

Maheloomakasvatuses on loomade karjatamine kohustuslik ning see toetab ühtaegu nii loomade heaolu kui ka looduse mitmekesisust. Karjamaal saavad lehmad ja lambad liikuda vabalt, suhelda liigikaaslastega, mäletseda, puhata, hingata värsket õhku ja omandada päikesevalgusest D-vitamiini. Karjatamine parandab loomade lihaskonda, vähendab stressi ja hoiab neid tervena, pakkudes samas loomulikku toitu, mis on kasvatatud ilma keemiliste väetiste ja taimekaitsevahenditeta. Lisaks rikastab karjatamine ökosüsteemi: mitmekesine taimestik ja loomade väljaheited loovad elupaiku putukatele, lindudele ja mullaloomadele. Nii on karjatamisest kasu kogu elurikkusele ja ka keskkonnale, sest see vähendab vajadust fossiilkütuste kasutamiseks söödatootmises.