
Kas tunned erinevaid meloniliike? Mahlased viljad on suvel oma parimas vormis.
Tutvu melonite värviküllase perega: arbuusi, meemeloni, kantaluubi ja teiste uute sortidega. Naudi mahlaseid meloneid magustoitudes, jookides, salatites ja grilliroogade lisandina.
Melonisorte on palju ning need jagunevad kahte rühma: arbuusid ja meemelonid. Meemelonite hulka kuuluvad näiteks traditsiooniline meemelon ja kantaluup.
Meemeloni tunneb ära selle järgi, et seemned asuvad vilja keskel ja neid on lihtne eemaldada. Arbuusil paiknevad seemned hajutatult viljalihas. Arbuuside seas on ka seemneteta sorte, mis on selliseks aretatud.
Melonid sisaldavad rohkelt kiudaineid, foolhapet, kaaliumi ning A- ja C-vitamiini. Keskmine energiasisaldus on umbes 25 kcal 100 grammi kohta.
Värskendav arbuus
Arbuus koosneb enam kui 90% ulatuses veest. Külm arbuus on suurepärane janukustutaja ja kerge vahepala. Näpuotsatäis soola või suhkrut toob arbuusi maitse paremini esile.
Arbuusikuubikud annavad salatile krõmpsuva nüansi ning külmutatud arbuusitükid kaunistavad suvist booli. Torka arbuusiviilu sisse pulk ja pane sügavkülma – saad jäätisetaolise maiuse.

Õrn meemelon
Kollase koore ja ovaalse kujuga meemelon on tuntud üle kogu maailma. Selle heledat või õrnalt rohekaskollast viljaliha iseloomustab magusus ja mahedus.
Meemelonit on lihtne maitsestada – lisa särtsu sidruniga, teravust tšilliga või värskust ingveriga. Meemelon sobib suurepäraselt suvisesse salatisse, kuid võid proovida seda ka grillituna. Klassikalise eelroa saad, kui keerad meloniviilu ümber õhukese viilu prosciuttot.

Lõhnav kantaluup
Ümar ja kergelt soonilise koorega kantaluup-meloni seest avaneb särav oranž viljaliha. Magus kantaluup sobib hästi kontrastiks soolastele juustudele ja singile. Selle õrn aroom täiustab jooke ja puuviljasalateid. Anna kantaluubi maitsele lisavärskust laimi- või sidrunimahla tilgaga.

Mitmekülgne galia
Galiameloni võrkjas, kollakasroheline koor muutub küpsedes selgelt kollasemaks. Aromaatne hele viljaliha sobib nii magusatesse kui ka soolastesse roogadesse. Valmista galiamelonist värske lisand, näiteks pane kokku marineeritud kurgiga, või sega kuubikuteks lõigatud melon maasikate ja tšilliga mahlaseks salsaks, mida pakkuda grilltoidu kõrvale.

Aroomikas jimbee
Jimbee on melonipere tõeline hõrgutis. Selle oranž viljaliha on eriti magus ja lõhnav. Proovi jimbeed niisama või naudi koos juustudega.

Magus sweetie-melon
Sweetie-melon on uus leid melonisõpradele. Selle rohekaskollane viljaliha on eriti magus ja sobib suurepäraselt suviseks magustoiduks.

Kollane arbuus
Kollane arbuus näeb väljast välja samasugune nagu punane, kuid maitselt on see veidi mesisem. Krõmpsuvad kollased arbuusikuubikud lisavad suvisele salatile värskust.

Orange candy meemelon
Orange candy on uus meemeloni sort. Küpse vilja koor on kanarilinnukollane, mille sees peitub mahlane ja magus oranž viljaliha. Orange candyt on lihtne lõigata: poolita vili, eemalda lusikaga seemned, lõika viiludeks ja naudi vahepala või magustoiduna.
