
Miks eelistada öko- või mahemärgisega toitu?
Tänapäeva teadlik tarbija ei vali toitu ainult maitse ja hinna järgi. Üha olulisemaks muutub see, kuidas toit toodetud on ja kust see pärineb. Mahetoidu tarbimine on tõusuteel ka keerulistest aegadest hoolimata, sest järjest rohkem inimesi saab teadlikumaks selle kasust nii tervisele kui ka keskkonnale.
Prisma sortimendi- ja hankedirektori Kaimo Niitaru sõnul on mahetoidul kindel tarbijaskond, kes jääb oma eelistustele truuks ka majanduslikult keerulistel aegadel: „See on andnud meile kindlust ka oma mahetoiduainete valikut laiendada, nüüdseks on Prisma sortimendis juba üle 350 mahetoote.“
Mahetoidu tervisekasu
Maaülikooli emeriitprofessori Anne Luige ja Tartu Ülikooli keskkonnatervise professori Hans Orru sõnul on mahetoidu tarbimine tervisele kasulik eelkõige seetõttu, et mahetoidus puuduvad organismile kahjulikud ained, nagu pestitsiidi- ja antibiootikumijäägid, ning seal leidub märkimisväärselt vähem nitraate ja raskemetalle. Samas sisaldab mahetoit rohkem tervist toetavaid ühendeid, näiteks antioksüdante, mida taimsetes mahetoitudes on kuni 70% enam võrreldes tavatoiduga. Antioksüdandid aitavad neutraliseerida oksüdatiivset stressi, mis on seotud mitmete krooniliste haiguste, sealhulgas südamehaiguste ja teatud vähivormide tekke riskiga.

Pestitsiidijääkide mõju tervisele on märkimisväärne – need võivad häirida hormonaalsüsteemi, soodustada ülekaalulisust ja hormoonsõltuvaid vähkkasvajaid ning kahjustada närvisüsteemi ja soole mikrobioomi. Uuringud on näidanud, et pestitsiidide jääkide kogus organismis väheneb oluliselt pärast mahetoidule üleminekut (Orru ja Luik, 2025).
Samuti on leitud, et mahetoitu tarbivad inimesed haigestuvad harvemini pärasoole-, eesnäärme- ja rinnavähki. Laste puhul on mahetoitumine eriti oluline, sest nad on pestitsiidide suhtes tundlikumad – loote- ja väikelapseeas kujunevad välja organismi kõige olulisemad süsteemid, mida mürgised jäägid võivad püsivalt kahjustada. Rohkem infot mahetoidu tervisemõju kohta leiad siit.
Miks eelistada öko- või mahemärgisega toiduaineid?
Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi taimetervise osakonna peaspetsialist Helene Press kinnitab, et ELi mahelogoga tooteid ostes saab tarbija olla kindel toidu tootmise läbipaistvuses ja kvaliteedis.
1. Keskkonnahoid ja loomade heaolu
Mahetootmisel järgitakse keskkonnasäästlikkuse põhimõtteid, sh mulla viljakuse hoidmist ja veekogude kaitset. Loomade pidamisel peetakse kinni rangeimatest heaolu nõuetest – tagatud on piisav liikumisruum ja loomuomane käitumine. Tarbijana toetad sellise toote ostes looduse ja loomade heaolu eest seismist.
2. Põllumajanduslik päritolu
ELi mahetooteid valmistatakse peamiselt põllumajanduslikest koostisosadest, mitte sünteetilistest lisaainetest. See tähendab, et toidulauale jõuab rohkem naturaalset ja vähem töödeldud toitu.
3. Kontrollitud koostisained
95% toote põllumajanduslikest koostisosadest on mahepõllumajanduslikult toodetud. Ülejäänud 5% ulatuses koostisosi on lubatud ainult rangetel tingimustel.
4. Toidu lisa- ja abiainete kasutamine on rangelt piiratud
Kasutada võib üksnes mahetoidu tootmises lubatud lisaaineid ning viide lähtematerjalile peab olema alati välja toodud. Ka lõhna- ja maitseaineid peetakse põllumajandustoodeteks ning nende puhul tuleb mahetoidus järgida vähemalt 95% mahepõllumajanduslike koostisosade reeglit. Mahetoit ei tohi sisaldada magusaineid, stabilisaatoreid ega sünteetilisi värvaineid, säilitusaineid või maitsetugevdajaid.
5. Toote valmistamisel ei ole kasutatud geneetiliselt muundatud organisme (GMO-sid) ega ioniseerivat kiirgust
Levinumad mahemärgised toidul
Euroopa Liidu mahelogo on kohustuslik lisada pakendatud toodetele, mis on toodetud ja töödeldud Euroopa Liidus vastavalt liidu mahepõllumajanduse nõudetele. Imporditud toodetel on ELi mahelogo kasutamine vabatahtlik. Toote nimetuses võib esineda sõnu „,mahe“ või „öko“ (nt „mahepiim“), kuid veendumaks, et tegemist on mahetootega, peab pakendil olema ka vastav Euroopa Liidu mahetoote logo.
Eesti toodetelt võib leida ELi mahelogo kõrvalt lisaks ka Eesti ökomärgi, mis näitab, et toode on valmistatud ja kontrollitud Eesti mahepõllumajanduse seaduse kohaselt ehk kontrollitud Põllumajandus- ja Toiduameti poolt. Eesti ökomärgi kasutamine on aga vabatahtlik.
