Leia meie e-poest lai valik soodsa hinnaga lihavõtte maiustusi ja kaunistusi! ✨🐣🌸🐰 Vaata valikut SIIT
Hea ePrisma klient! Palun kontrollige oma tarneaadressi enne tellimuse esitamist.
Kui tarneaadress pole uuendatud, võib tekkida veakood 400, paludes tarneaadressi uuendamist.

Tänavu aprillist hakkas Prisma ainsa jaeketina koguma kõikides oma hüpermarketites üle Eesti pandimärgita pakendeid, sh ka Läti taarat. Tänaseks on puhtama keskkonna nimel toodud kauplustesse juba ligi 110 000 plastpudelit ja plekkpurki.

Taara tagastamise võimalust kasutati kõige agaramalt juulikuus, kui Prisma kauplustesse üle Eesti jõudis 26 167 pakendit. Prisma Peremarketi jäätmemajanduse eest vastutava juhtkonna liikme Tõnis Tominga sõnul on tulemus terve suve kohta väga positiivne ja selge märk sellest, et Eesti inimesed hindavad võimalust anda oma panus puhtama keskkonna saavutamiseks.

“Varasemalt jõudsid välisreisilt tulnud pandimärgita pakendid parimal juhul pakendikonteineritesse, sagedamini aga prügikasti või hoopis loodusesse. Oluliselt loodussõbralikum viis on koguda need kokku ja töödelda jätkusuutlikult. Praeguse kogemuse põhjal võib öelda, et inimesed on hea meelega valmis selle mõtteviisiga kaasa tulema, mistõttu oleme ka meie Prismas valmis jätkama pandimärgita plast- ja plekktaara kogumist kõikides oma kauplustes,” ütles ta.

Eesti pandipakendi tegevjuhi Kaupo Karba sõnul on Prisma pakutav võimalus mugav tarbijale ja hea keskkonnale. “Lahendus, millega saab lisaks Eesti pandipakenditele taaraautomaati tagastada ka ilma pandita plekkpurgid ja plastpudelid, on tarbijale kahtlemata mugav kasutada. Pakend on väärtuslik ümbertöödeldav ressurss ja Prisma Peremarketi algatus võimaldada ilma pandimärgita joogipakendite vastuvõtt oma taaratagastuspunktides aitab vähendada koormust keskkonnale. Lisaks aitab see puhtana hoida taaratagastuspunktide kliendiala, kuhu muidu pandita pakendid maanduksid,” märkis ta.

Ilma pandita pakendite tagastamine toimub täpselt samamoodi nagu Eesti pandimärgiga plastpudelite ja purkide korral, kuid tagatisraha nende eest ei maksta. Nii nagu pandipakendite puhul, peab ka ilma pandita pakendi tagastamiseks olema loetav selle triipkood, säilinud ostuhetke kuju ja see peab olema tühi.

Tagastamise järel väljastab automaat taaratšeki, kus on eraldi välja toodud taaraautomaadi poolt vastu võetud ilma panditarahata pakendite kogus. Automaat on valmis vastu võtma pandimärgita plastpudeleid ja plekkpurke, kuid tulenevalt klaaspudelite käitlemise eripäradest ei ole hetkel veel võimalik neid taaraautomaati tagastada.

Pandimärgita pakendamise lahendus on valminud Prisma algatusena koostöös Eesti Pandipakendi ja Tomra Service’iga.