Leia meie e-poest lai valik soodsa hinnaga lihavõtte maiustusi ja kaunistusi! ✨🐣🌸🐰 Vaata valikut SIIT
Hea ePrisma klient! Palun kontrollige oma tarneaadressi enne tellimuse esitamist.
Kui tarneaadress pole uuendatud, võib tekkida veakood 400, paludes tarneaadressi uuendamist.
Soodsa ja samas tervisliku ostukorvi kokkupanemine on järjest olulisem. Tervisliku toitumise koolitaja ja Prisma konto arendusjuht Liina Karron jagab oma pere näitel Postimehe veergudel soovitusi, mida poes käies ja süüa tehes silmas pidada.
Karroni sõnul ei pea hea toit olema sugugi kallis. Ta tõdeb, et tervislikud toidud on lihtsad valmistada ja vastupidiselt levinud arvamusele on igapäevaselt tervislike valikute tegemine pikemas perspektiivis ka soodsam kui igasugustele ahvatlustele alla andmine. Mitmete kokaraamatute autor jagab järgnevalt mõned soovitused, kuidas hoida tervist ja säästa rahakotti.
1. Katseta ja proovi uusi tooteid
Kuigi harjumuse jõud on suur ja tuttavad maitsed meelepärasemad, tasub aeg-ajalt panna toidukorvi ka uusi tooteid. Miks mitte asendada kasvõi mõnel päeval nädalas liha ja kala hoopis läätsede või ubadega, mis erinevalt loomsest kraamist varustavad organismi lisaks taimsele valgule ka kasulike kiudainetega. Kaunvilju ostes tasub purki pandud toodetele eelistada kuivatatud läätsesid, ube ja kikerherneid ning neid ise keeta ja maitsestada. Nii hoiab kokku raha, aga saab vältida ka liigset soola- ja ebavajalike lisaainete sisaldust.
Ka maitseaineriiuli ees tasub teha teadlik valik – erinevate maitseainesegude asemel eelista pigem puhtaid vürtse ja ürte. Valmissegude peamiseks koostisosaks on üldjuhul sool, mis teeb toote kilohinna näiliselt küll soodsamaks, kuid sisuliselt kallimaks – milleks maksta soola eest, kui tegelikult tahad osta maitseainet ennast. Osta julgelt erinevaid kuivatatud ürte ja vürtse ning valmista omaenda käe järgi põnevaid maitsesegusid.
2. Eelista hooajalist ja kodumaist
Sügis-talv on säästuaeg, sest just nüüd on kodumaine köögivili kõige soodsam. Kui eelarve pitsitab, pane ostukorvi kapsast, porgandit, peeti, kõrvitsat ja teisi kodumaiseid aia- ja põllusaadusi. Värskelt salve kogutud saagis on vitamiinide ja muude tervisele kasulike toitainete sisaldus kõige kõrgem ja hinnad turul pakutavast soodsamadki, nii et söö värskelt ja tee ka sisse! Nii raha kui aja kokkuhoiu mõttes tasub talveks purki panna näiteks supipõhja materjali kui koduseid köögiviljasalateid. Soodsatest ploomidest, mis pärit küll lõunapoolsematest maadest, saab taskukohase koogitäidise või maitsva keedise pudru peale.
3. Vähesest saab palju
Liha, kala ja piimatooted on aastaga läbi teinud märgatava hinnatõusu. Aga oled sa endalt küsinud, kas liha ja kala üldse peab iga päev sellises koguses sööma, et rahakott ragiseb? Kui valmistad liharoa nii, et täiendad lihakogust köögivilja või hoopis läätsede-ubadega, on tulemuseks igati täisväärtuslik toidukord. Ringi tasub vaadata nii köögiviljaosakonnas, konserviriiulitel kui kuivatatud kaunviljade seas. Ühepajatoit on muidugi klassika, aga proovida tasub näiteks ka hakklihast kui ubadest koosnevat chilli con carnet, kus ubadel on täita taimse proteiiniallika roll. Pikkpoisi ja kotlettide segusse lisab mahtu nii riivitud keedukartul, keedupeet või miks mitte ka jämedalt riivitud värske porgand, katsetada tasub ka pehmeks keedetud punaste või kollaste läätsedega.
Terve filee serveerimise asemel osta kala poole vähem ning paku seda näiteks rikkalikult maitsestatud tomatikastmes või koos köögiviljadega ahjus gratineeritult. Nii saab vähesest rohkem, ilma, et kõht nuriseks. Lisaainetest pakatavate sinkide-vorstide asemel valmista teinekord võileivakatteks konserveeritud kikerhernestest või ubadest maitseküllaseid määrdeid. Esiotsa harjumatud kombinatsioonid saavad ajaga tuttavamaks ja ehk isegi lemmikuks.
4. Jälgi allahindlusi
Kaupluseid õhtusel ajal külastades tasub otsida kollase lisaallahindluskleebisega tooteid, mida saab näiteks Prismast säilivustähtaja päeval osta -30 protsenti ning õhtul alates kell 20 isegi -60 protsenti soodsamalt. Valides kollase soodushinna kleebisega tooteid, päästad need äraviskamisest ning säästad ka raha. Sellised tooted tuleks ära kasutada samal õhtul. Tooted, mis külmutamist kannatavad, võib ka sügavkülma ootele panna. Näiteks õigel ajal sügavkülma pistetud lihatooted säilivad kasvõi mitu kuud. Pane tähele, et kord sulatatud toode tuleb siis ka kohe toiduks valmistada.
5. Vali kilohinna järgi
Odav valik ei tähenda alati odavamat tootehinda. Pealtnäha soodne pudel või pakk võib osutuda kallimaks kui selle kõrval seisev kõrgema hinnaga toode. Poeriiuli ees valikuid tehes tuleks ennekõike jälgida toodete kilo- või liitrihinda. Liitrise õlipudeli ja kilose jahupaki hind on alati soodsam, kui nende väiksemas pakendis alternatiivil. Tähele tasub panna ka seda, et lahtiselt müüdav köögivili (näiteks kartul, porgand, sibul, õunad) on üldjuhul oluliselt odavam kui valmispakendatud variandid.
6. Lase omatoodetel end üllatada
Ilmselt oled nii mõneski toidupoes omamärgi tooteid silmanud. Sageli eristab omatooteid ehk inglise keeles private label tooteid soodne hind. See saavutatakse tavaliselt kokku hoides reklaami või pakendi disainimise kuludelt.
Tavatoodetest soodsama hinnaga omatoodetele tasub anda võimalus, sest tavaliselt valib emafirma oma tooteid hoolega – tagades, et iga kaup vastab kõrgele kvaliteedistandardile. Prismas on näiteks kvaliteetne omamärgi sari Rainbow, mis pakub laia valikut värskest ja kauasäilivast toidukaubast esmatarbekaupadeni.