Uus ePrisma testversioon on avalik. Tule ja testi meie tulevast epoodi (hetkel veel tellida ei saa) ning anna tagasisidet. Töötame kõvasti, et avada võimalus toodete tellimisele ja pakkuda muid funktsioone! 🙂
🚨Halbade ilmastikuolude tõttu on võimalik tellimuste hilinemine, vabandame!🚨

Reedel, 9.09 alustavad Prisma kauplused alkoholimüüki kell 10.09, et aidata teadvustada alkoholist põhjustatud sünnidefekte. Sama teeb ka Prisma emafirma Soomes ning teavitusega on liitunud mitmed riigid üle maailma.

9.septembril, rahvusvahelisel FASD-päeval ehk fetal alcohol spectrum disorders-päeval tõmmatakse tähelepanu sünnidefektidele ja arenguhäiretele, millel on seos ema alkoholitarbimisega raseduse ajal.

Eesti Karskusliidu juht Lauri Beekmann nimetas antud teema tõstatamist väga oluliseks. “Alkohol võib tekitada loote arenevas ajus väärarenguid, rasedusaegset ohutut alkoholitarvitamise piiri ei ole suudetud määrata. Loote kergem kahjustumine ema rasedusaegse alkoholitarvitamise tagajärjel võib avalduda alles koolieas käitumishäirete ja õpiraskustena, raskema vormi tunnused ilmnevad aga juba vastsündinueas kasvuhäire, iseloomulike näojoonte ja väärarendite kujul,” rääkis Beekmann.

Tema sõnul puudub Eestis täpne info FASD-i esinemissageduse kohta. Naaberriigis Soomes hinnatakse, et igal aastal sünnib 600–3000 last, keda ema alkoholitarbimine on püsivalt kahjustanud. „USA Haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse (CDC) hinnangul võib FASD esinemissagedus olla USA-s ja mõnedes Lääne-Euroopa riikides 1-5 protsenti elanikkonnast. Võrdluseks hinnatakse autismi esinemissagedust keskmiselt 1-2 protsendile,” rääkis Beekmann.

Prisma Peremarketi turundus- ja kommunikatsioonidirektor Liina Pärlin ütles, et Prisma eesmärk antud teema tõstatamisel on teadlikkuse suurendamine. „Soovime anda oma panuse vastutustundliku joogikultuuri levikusse. Info FASD kohta ei ole praegu piisavalt levinud ja tihti arvatakse, et väike kogus alkoholi raseduse ajal on riskivaba. Kuid see ei ole nii. Raseduse ajal ei ole olemas ohutut kogust alkoholi,“ märkis Pärlin.

Prisma jaoks Eestis on selle sõnumi levitamine tänavu esmakordne, kuid Prisma emafirma S-Grupp osaleb rahvusvahelisel FASD-päeval juba kolmandat korda.

Juba pikemat aega on Prisma aidanud muude sõnumitega kaasa vastutustundliku joogikultuuri levikule, näiteks rõhutades vee tarbimise vajadust koos alkoholiga.

Prisma Peremarket AS tegutseb Eestis alates 2000. aastast. Ketil on üle Eesti ühtekokku 13 kauplust, mis pakuvad koos tugiüksusega tööd ligi 900 inimesele. Prisma on kõige laiema valiku ja kõige soodsama ostukorviga poekett Eestis, ePrisma on Eesti suurima valikuga veebipood. Prisma Peremarket kuulub kaubanduskontserni S-Grupp, mis tegutseb Eesti ja Soome turul.